Pensjonat w Borach Tucholskich

Przystanek Tleń

Browar

Zaczęło się od nieśmiałego pomysłu, rzuconego oczywiście przy kuflu piwa, przez jednego z naszych gości, przyjaciela pensjonatu.

Potem był rok ciężkiej pracy - analizy, mozolne zdobywanie pozwoleń, projekty, uzgodnienia, szkolenia, wiele uwarzonych warek. I jeszcze wiara, że to co robimy ma sens.

Na początku lutego 2015r instalujemy browar - w naszej restauracji stają kadzie (warzelna i filtracyjna), każda o pojemności 600l, a w leżakowni cztery tankofermentatory, gdzie piwo będzie dojrzewać.

Warzelnia browaru Przystanek Tleń ma wybicie 6hl, a piwo fermentuje i leżakuje w jednym z 10 tankofermentorów o pojemności 10hl.

Efekt? Mamy nadzieję, że efekt to szklanka dobrego, zimnego piwa, które trzymacie teraz w dłoni. Piwa warzonego powoli i uważnie, z najlepszych surowców i nie na masową skalę. Niepasteryzowanego i niefiltrowanego. Piwa, które stawi czoła produkowanemu na masową skalę jasnemu lagerowi.

Browar stale się rozwija, nie poprzestajemy na warzeniu piw klasycznych. Nieobce są nam nowinki ze świata, sami chętnie eksperymentujemy. Od kilku lat z powodzeniem produkujemy piwa dzikie - fermentacji spontanicznej.

Nasze piwa są doceniane na uznanych, krajowych konkursach, z których przywieźliśmy już niemały worek medali.

1