Facebook

Zostaw telefon kontaktowy, oddzwonimy!

zamknij

Browar

Zaczęło się od nieśmiałego pomysłu, rzuconego oczywiście przy kuflu piwa, przez jednego z naszych gości, przyjaciela pensjonatu.

Potem był rok ciężkiej pracy - analizy, mozolne zdobywanie pozwoleń, projekty, uzgodnienia, szkolenia, wiele uwarzonych warek. I jeszcze wiara, że to co robimy ma sens.

Na początku lutego 2015r instalujemy browar - w naszej restauracji stają kadzie (warzelna i filtracyjna), każda o pojemności 550l, a w leżakowni cztery tankofermentatory, gdzie piwo będzie dojrzewać.

Na pierwsze warzenie przyjeżdża wsparcie - kilku zaprzyjaźnionych i doświadczonych piwowarów, m.in. z toruńskiego Olbrachta.

Warzelnia browaru Przystanek Tleń ma wybicie 6hl, a piwo fermentuje i leżakuje w jednym z sześciu tankofermentorów.

Efekt? Mamy nadzieję, że efekt to kufel dobrego, zimnego piwa, które trzymacie teraz w dłoni. Piwa warzonego powoli i uważnie, z najlepszych surowców i nie na masową skalę. Niepasteryzowanego i niefiltrowanego. Piwa, które stawi czoła produkowanemu na masową skalę jasnemu lagerowi.

Bo u nas piwowarstwo to rzemiosło, a nie przemysł.

 

Pobierz przewodnik po naszym piwie

projektowanie stron www