Świat rzemieślniczego piwa wypełniony jest specjalistyczną terminologią. Każdy gatunek, styl, nie wspominając już o składnikach i procesach, może chwalić się nazwą własną. Często sprawiają one trudność nie tylko poznającym dopiero piwowarstwo, ale i doświadczonym znawcom branży. Dziś spróbujemy rozwiać wątpliwości na temat kilku trudniejszych, regularnie przekręcanych terminów.
więcejCiężko wyobrazić sobie bogactwo piwnego świata. Setki różnych stylów, od lekkich i łagodnych, po ciężkie i wyraziste. Wykorzystując tylko cztery podstawowe składniki uzyskać można niesamowite efekty. Choć tradycje warzenia sięgają starożytności, kluczowe było powstanie piwnej rewolucji, dzięki której amerykańskie chmiele weszły na salony.
więcejW naszej nowej karcie menu znalazł się Cydr Aksamitny z Grudziądza.
więcejJak co roku w maju zmieniamy nasza kartę menu z tej zimowej, na wiosenno-letnią. Sprawdź, co nowego!
więcejArtykuł o naszym Przystanku w Weranda Country poleca się do porannej kawy.
więcejMamy już za sobą dwie edycje zimowej kolacji degustacyjnej!
więcejPrzez cały weekend 19-20 stycznia 2019 świętujemy w Przystanku Dzień Porteru Bałtyckiego!
więcejZnamy już terminy zimowej kolacji degustacyjnej - w tym roku dwie edycje!
więcejSrebro i brąz dla naszych piw na Konkursie Piw Rzemieślniczych 2018!
więcejJuż w najbliższą niedzielę, 29 kwietnia, rusza kolejna edycja Zielonego Targu w Tleniu!
więcejOd wtorku 10 kwietnia mamy nową kartę menu, a w niej fish&chips czyli dorsza w chrupiącym, piwnym cieście z frytkami i domowym sosem tatarskim. Pycha! Idealne danie do naszego piwa;)
więcejPrzystankowe piwo dostępne również w tzw. party kegu, czyli 5 litrowej beczółce.
więcejNowe przepisy zabraniające handlu w niedzielę nie dotyczą placówek gastronomicznych.
więcejPrzypomnijcie sobie ten moment, kiedy w końcu odchodzi zima, a na twarzy czujemy pierwszy oddech wiosny. A teraz wyobraźcie sobie, że jesteście w tym momencie w Borach Tucholskich.
więcej24 lutego w Przystanku Tleń odbyła się kolacja degustacyjna. Nasi szefowie kuchni wraz ze swoją ekipą kucharzy przygotowali wyborną ucztę.
więcej